Fő látnivalók

Az alábbiakban bemutatjuk a legvonzóbb helyeket Hargita megyében

Mânăstirea Franciscană (Șumuleu Ciuc)

A ferences kolostor egy 1802-1824 között épült barokk építészeti műemlék, melynek belső befejezése csak 1876-ban fejeződött be. Schmidt Constantin volt az arhitekt, és az ő tervei szerint lett fel építve. A templomnak van egy orgonája 2824 csővel.
Az egyházat aranyszínű díszítéssel díszítették, a fény a festett ablakokon jut be. A főoltár támogatja az Isten anyjának szobrát, amelyet “az Isten anyja” képvisel, a Jelenések Könyvében leírtak szerint. A mész törzséből, egy ismeretlen művészből álló, 2,27 m magas szobor a világ legnagyobb képviselete, amelyet 1515-1520 között hajtanak végre. A Szűzanya szobra a Hold lábánál és a fejen egy tizenkét hegyes koronával van ábrázolva, és bal kezünkben a csecsemő Jézust viselte. A szobor a Szent Szűzanya számára szentelt zarándokhelyek fő vonzereje.

Mikó Vár

A Csíki Székely Múzeum a Miko Várban, a Csíkszeredában található legrégebbi épületben található. 1611-ben építette Gabriel Bethlen herceg, Hidvegi Miko Ferenc tanácsadója. A várat a tatárok 50 évvel később égették, majd Stephan Steinville osztrák tábornok átépítette. Később Miko kastélyt a hadsereg (császári csapatok, a székelyek forradalmárai) használták a 20. század közepéig, amikor múzeum lett.

Gyilkostó

A Gyilkostó egy természetes duzzasztó tó, melyet egy 1867. január 23-i 1838. évi földrengés okozta. 6,9 nagyságrend, VIII. Intenzitás, Hasmasul Mare-hegy lábánál, a Bicaz-szoros közelében, 26 km-re Gyergyószentmiklóstól, Hargita megyében. A legutóbbi mérések 1987-ban voltak: a tó egy 2830 m-es kerületen helyezkedik el, a terület 114,676 m², a felhalmozódó vízmennyiség 587 503 m³. A tavat 983 m tengerszint feletti magasságban alakították ki, főként szubalpin klímával.

[/vc_row_inner]

Szent Anna Tó

A Szent Anna Tó az egyetlen vulkáni tó Romániában, 17 km-re Bixadtól, Tuşnad Fürdő közelében. Néhány ezer évvel ezelőtt ez a hely vulkáni hegy. A nézeteket osztják az utolsó kitörés évével, körülbelül 30 000 és 40 000 évvel ezelőtt. Ezt követően a képződött kráterben felhalmozódott csapadékvíz, így megjelent a tó.

A Szent Ana-tó a Székelyföld egyik legfontosabb természeti látnivalója, amely az egyetlen kelet-közép-európai tó, amely egy kihalt vulkán kráterének alján helyezkedik el. A St. Ana-tó 949-950 méteres magasságban van. A tóban is van néhány egyedi furcsaság. A vízszint soha nem emelkedik és nem csökken, bár a tónak nincsenek rugói, és csak esővíz táplálja. A tó festőművész palettája. A víz tisztasága nagyon közel van a desztillált vízhez. Csak 0,0029 ml ásványi anyagokat tartalmaz. A helyiek itt nem igényelnek időjárási előrejelzéseket. A tó közelében lévő hegyben idővel két repedés keletkezett.

A helyiek azt mondják, hogy ha a belépő levegő belekerül az orrba, akkor ez egy vihar jele. Ha ez nem történik meg, a szép idő jele.